Een eiwitrijk dieet

Een van de populairste afslankmethodes van dit moment is het eiwitrijke dieet. Gewicht verliezen door middel van een heerlijk en relatief simpel dieet, zonder daarbij veel te hoeven sporten. Het lijkt een droom van iedereen die moeite heeft met zijn of haar gewicht. Als u wel eens in de sportschool komt heeft u vast wel eens iemand een eiwitshake zien drinken. Maar wat zijn eiwitten eigenlijk? En wat voor nut hebben ze?

Voedingsstof

Net als koolhydraten en vetten zijn eiwitten voedingsstoffen. Net als andere voedingsstoffen leveren eiwitten energie aan het lichaam. Per gram eiwit krijgt je lichaam ongeveer 4 kilocalorieën aan energie binnen. Ter vergelijking levert een gram koolhydraten ook 4 kcal aan energie, en een gram vet wel 9 kcal. Een calorie, zoals een kilocalorie in de volksmond meestal genoemd wordt, is een eenheid voor energie. Het is dus geen fysiek deeltje wat in uw voedsel zit, maar een maatstaaf voor de energie die uw lichaam uit uw voeding kan halen. Het is officieel de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water één graad Celsius te verwarmen. Omdat dit met betrekking tot voedsel wel erg weinig is, wordt in de industrie vaak met kilocalorieën gemeten.

Bouwstenen

Het levert naast energie ook animozuren. Dat zijn bouwstenen voor uw lichaam, waarmee weer eiwit in uw cellen wordt gemaakt. Dit is essentieel voor al uw lichaamsweefsels als botten, bloed, huid en natuurlijk spieren. Ook zijn ze onmisbaar voor de opbouw van hormonen, enzymen en overdrachtstoffen. Eiwit wordt ook wel proteïne genoemd.

Afvallen met eiwit

Een eiwitrijk dieet heeft vele voordelen, van een grotere alertheid in de ochtend tot een mogelijke verlaging van uw bloeddruk. Maar de voornaamste reden om te beginnen met een eiwitrijk dieet is natuurlijk het helpen bij gewichtsverlies. Dit komt omdat het lichaam de energie uit eiwitten iets minder goed kan omzetten dan energie uit koolhydraten en vetten. Het ‘thermogene effect’ zorgt ervoor dat een deel van de calorieën direct omgezet wordt in warmte.

Gewichtsverlies wordt bereikt door een negatief dagverschil in uw calorie-inname (u verbruikt meer dan u binnenkrijgt). Hierdoor zal een eiwitrijk dieet nooit tot afvallen leiden als het aantal ingenomen calorieën hetzelfde is als bij bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet. Echter zorgt een eiwitrijke maaltijd ervoor dat u sneller verzadigd bent, waardoor u als gevolg minder geneigd bent meer te eten.

Een eiwitrijk dieet kan iedereen helpen bij het bereiken van hun ideale gewicht. Ook u kan dus baat hebben bij een eiwitdieet. Neem een kijkje op onze website voor meer informatie over en begeleiding bij uw dieetplan.

Een reactie plaatsen